måndag 9 juli 2012

Smakexplosion: Långkok på oxlägg

mört oxlägg med kraftig smak av rött vin kryddor och grönsaker.

                                                                                                                                                            bildkälla: spisa.nu


 Efter 4 timmar småputtrande har smakerna koncentrerats och köttet faller av benet så mört att det smälter i munnen. Kraftigare styckningsdetaljer med ben säljs till ett lägre pris, ger mer smak men kräver längre tillagningstid. Lång tillagningstid betyder inte att köttet är mer komplicerat att tillaga, tvärt om! Det är egentligen bara att slänga ner allt i en stor gryta och gå där ifrån. 



kg oxlägg
10 schalottenlökar, skalade och halverade 
10 champinjoner, i mindre bitar
5 rosmarinkvistar
5 timjankvistar
7 lagerblad
1 burk Mutti krossade tomater
3 morötter, i mindre bitar 
4 vitlöksklytor, skivade 
2 msk, oxfond
1 flaska rött mustigt, kraftigt vin 
smör 
salt och peppar

Bryn köttet runtom på hög värme i smör, salta och peppra. Lägg över köttet i en stor gryta med lock.
Sänk värmen och stek svamp, sharlottenlök, lagerblad, timjan och rosmarin tills svampen fått färg. 
Lägg ner vitlök,morötterna och svampblandningen i grytan. 
Häll ner de krossade tomaterna, rödvinet och oxfonden. 
Låt grytan småputtra 3-4 timmar under lock. Smaka av med salt och peppar. 









0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More