torsdag 5 januari 2012

Citronpaj


Den här citronpajen gjorde vi i skolan när vi tillagade en 8 rätters avsmakningsmeny. Jag minns än hur intensiv citronig den var i smaken. Med denna citronpaj får middagen en lätt, fräsch och syrlig avslutning.
Dekorera pajen med färska bär och en klick grädde. 




Pajdeg
250 g mjöl
90 g florsocker
125 g tärnat smör
Zest från ½ citron
En ½ vaniljstång
¾ dels ägg

  • Blanda ihop 1/3 del av mjölet med övriga ingredienser till en slät smet, vänd sedan ner resten av mjölet försiktigt.
  • Lägg degen för att vila i kylen ca 30 minuter.
  • Forma till ett pajskal eller klä en pajform. Nagga pajskalet med en gaffel och frys det 10 minuter i frysen. Grädda sedan skalet fryst på 200 grader i ca 7 minuter.

Citronkräm
4,5 ägg
200 g strösocker
2,5 citroner (zest från 1/juice från 2,5)
125 ml tjock grädde

  • Vispa ägg, socker och zest. Rör i citronjuice och vänd i grädden. Skumma av. 
  • Häll citronsmeten i pajskalet och baka på 120 grader i 25-30 minuter. (om man häller smeten i en varm botten så håller formen bättre)

Reaktioner:

4 kommentarer:

Väldigt väldigt god! :)

Vad menas med "skumma av"?

Om det bildas skum när du vänder ner grädden och citronjuicen så tar du bort det med en sked =)

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More