tisdag 20 december 2011

Ört och vitlöksfylld fläskstek med brysselkål bacon och tranbär


En saftig mör stek med smak av örter och vitlök på en bädd av brysselkål som trivs jätte bra tillsammans med salt krispig bacon, mild lök och syrliga tranbär.








1,5 kg fläskstek

Fyllning:
en halv kruka timjan eller 2 msk trokad
en halv kruka rosmarin
några blad salvia
4 skalade vitlöksklyftor
2 msk vitt vin
en halv rödlök
2 msk tranbär
en skvätt matolja

Brysselkål
1 nät brysselkål
1 paket bacon, strimlad
1 gul lök
1 dl torkade tranbär
1-2 msk grädde
smör att steka i



Steken:
Mixa alla ingredienser till fyllningen in en matberedare.
Skär steken längs med men inte helt igenom.
Banka ut steken så den är så platt som möjligt.
Salta och bred på fyllningen.
Rulla ihop steken och bind upp den med ett snöre.
Bryn steken runtom i smör på hög värme.
Sätt in den i ugnen på 140 grader i 2,5 timmar.



Brysselkålen:
Stek lök och bacon tills baconen är knapriga, spara fettet.
Ta bort fula blad och roten från brysselkålen.
Skär varje kål i fyra delar och stek i baconfettet tillsammans med en klick smör i 10-15 min.
Tillsätt lök, bacon grädde och tranbär.

Skär upp steken i skivor och servera på en bädd av brysselkål.
Häll på skyn som blir kvar i ugnsformen över köttet.

5 kommentarer:

Detta bjöds vi på på nyårsafton, fantastiskt gott!
Tillagat på rimmad julskinka istället för vanlig stek.
Rekommenderas!

Har gjort brysselkål som tillbehör till grillat.
Fru så att hon har inte ätit någonting bättre på länge.

Va kul! =) Brysselkål passar till det mesta, ska också testa att ha dem till grillat. Tack för tipset!=)

för hur många personer är receptet? :)

Receptet är för 4 personer. Det kommer antagligen bli över av köttet, men det är ju bara positivt :)

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More