söndag 8 maj 2011

Jamie Oliver´s pasta med purjolök, parmaskinka och svamppangrattato


Har ni sett programet Hemma hos Jamie någon gång? Frukten och grönsakerna han använder kommer från hans egen köksträdgård och varje avsnitt är baserad på att han använder en grönsak eller frukt t.ex rabarber eller chili. Det här receptet är från avsnittet då han använde purjolök.

Det är en del moment att göra men pastarätten blir jätte god med de vinbreseradade purjolökarna, parmaskinkan, parmesanosten och den krispiga pangrattaton med svamp, vitlök och rosmarin.










5 stora purjolök, rensade och tvättade
olivolja
3 rejäla bitar smör, ca 30 g
3 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
några kvistar färsk timjan, bladen
ett litet vinglas vitt vin
havssalt och nymalen svartpeppar
5 dl grönsak eller kycklingbuljong
12 skivor parmaskinka
2 paket färska lasagneplattor
mjöl, för att pastan inte ska klibba ihop
2 nävar färskriven parmesan , plus extra till servering




För Pangrattato:
1 liten näve torkad karljohanssvamp
1 / 2 ciabatta bröd, helst gammalt, skuren i bitar
havssalt och nymalen svartpeppar
olivolja
2 klyftor vitlök, krossade
1 kvist färsk rosmarin



Halvera purjolöken på längden och skär i 1/2-inch skivor.

Hetta upp en bred kastrull eller stekpanna, tillsätt en skvätt olja och en klick smör. När du hör ett lätt fräsande tillsätt skivad vitlök, timjan och purjolök.

Rör om i purjolöken så all lök blir täckt av smör.

Häll i vinet, krydda med peppar och rör i om.

Täck purjolök med skivor av parmaskinka, lägg ett lock på pannan och koka försiktigt i 25 till 30 minuter.

När purjolöken är mjuk, ta pannan från värmen.



Pangrattato:
Mixa svamp och bröd med en nypa salt och peppar i en matberedare tills blandningen ser ut som brödsmulor.

Värm en generös skvätt av olivolja i en stekpanna.

Tillsätt vitlöksklyftor och rosmarin och stek i en minut, tillsätt sedan brödsmulorna i oljan och stek tills gyllene och krispiga.

Skaka pannan så inte brödsmulorna fastnar i botten.

Låt pangrattaton rinna av på hushållspapper, kasta rosmarin och vitlök och låt ströbröd svalna.

Koka en stor kastrull med saltat vatten.

Lägg lasagneplattor på en ren arbetsyta och strö över lite mjöl.

Placera arken ovanpå varandra och skär i 1 cm strimlor.

Låt pastan "rinna" mellan fingrarna och ta bort det mesta av mjölet.

Koka i kokande vatten 2 minuter eller tills al dente .

Ta bort parmaskinka från kastrullen, skiva upp och lägg tillbaka i purjolöken.

Smaka av med salt och peppar, rör ned parmesan och resten av smöret. Häll av pastan, spara lite av kokvattnet och tillsätt pastan i purjolöken.

Servera snabbt, med pangrattato, extra parmesan och några överblivna timjan blad. ¨

Servera resten av pangrattaton i en skål vid sidan om.

6 kommentarer:

Ett av mina absoluta favorit-program för all inspiration. Tänker också ge mig på detta fantastiska recept!

/*

Malin: jaa det är så bra! tycker att alla recepten verkar vara super goda. den här pastan har blivit en favorit=)

Har du hans bok, Hemma hos Jamie? Där finns de flesta recepten med, men en del får man leta reda på o översätta från http://www.jamieoliver.com
/*

Nej jag har inte hans bok, kanske borde införskaffa mig den. Är så dålig på att läsa i kokböcker, tycker bättre om att kolla upp recepten på internet. Men om jag köper en kokbok så blir det definitivtr den. Fantastiska recept!

Nej jag har inte hans bok, kanske borde införskaffa mig den. Är så dålig på att läsa i kokböcker, tycker bättre om att kolla upp recepten på internet. Men om jag köper en kokbok så blir det definitivtr den. Fantastiska recept!

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More