onsdag 14 oktober 2009

Chokladfondant 100% chokladlycka



Chokladfondant är enligt mig den ultimata chokladdesserten. Intensivt chokladig och kladdig med en varm, tjock och krämig chokladsås som rinner ut när man spräcker ytan med skeden. 
Ett säkert kort som alltid går hem hos gästerna.




Chokladfondant
4 personer

120 g smör + mer för att smörja formarna
1 dl socker
2 ägg
2 äggulor
2 tsk mjöl 
150 g mörk choklad av god kvalité
1 tsk salt
kakaopulver


  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Smörj 4 portionsformar med smör och skaka runt kakopulvret i formarna så alla sidor och botten täcks. 
  3. Smält choklad tillsammans med smör antingen över ett vattenbad eller på svag värme i en mikrovågsugn. Tillsätt saltet.
  4. Vispa ihop ägg, äggulor och socker med en elvisp till en lätt och luftig konsistens.
  5. Blanda ner äggsmeten i den ljumna chokladen och tillsätt mjölet.
  6. Rör ihop till en slät smet och fördela smeten i formarna.
  7. Baka av fondanterna i nedre delen av ugnen i 7-12 minuter. Här kan det variera lite beroende på vilken ugn man använder. Testa med en teststicka, fondanten ska vara lös i mitten men fast i kanterna.
  8. Stjälp försiktigt upp formarna på tallrikar.
  9. Servera med en kula vaniljglass och färska bär.


Tips: Formarna kan frysas ner eller stå i kylen upp till flera timmar innan dom bakas av i ugnen.  
Låt formarna stå i rumstemperatur 10 min innan dom bakas av. 






chokladfondant
Mästerkocken av mästerkocken Jean-Georges recept på chokladfondant.






Chokladfondanter går ju att variera hur man vill, i den här chokladfondanten använde jag mjölkchoklad av bra kvalité.











7 kommentarer:

åh, det där såg ju supergott ut! har du något recept på det? :)

Japp,på bilden längst ner har du receptet från gourme=)
klicka på bilden så förstoras den.

Chokladfondant är en dessert jag tänkt testa hur länge som helst, låter ju så himla gott!

Hallon: gör det!=)det är såå gott, perfekt krämigt chokladig. den är helt underbar faktiskt.

Vad använde du för choklad?

jag tror att jag använde marabou 70%

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More