lördag 25 juli 2009

Blåbärssylt med kanel

Oj vad med blåbär det finns skogarna nu, tyvärr finns det extremt mycket mygg här uppe i Uppsala i år också så man får sätta på sig långärmat med huva, tjocka byxor och massor massor av Mygga för att försöka hålla myggen borta. Dom attackerar i svärmar och på bara någon minut har man fått ett antal myggbett. Det går knappt att vara ute. Men jag krigar med myggen för jag vill åt det blåa guldet i skogarna.

Blåbärssylt med kanel

Pipen ville också vara med och rensa blåbär.

Mycket av blåbären fryste jag in till kommande blåbärspajer och smoothies=)

Jag kokade också blåbärssylt med kanel i. Eftersom socker fungerar som konserveringsmedel använde jag inget sådant. Ska du koka mycket sylt så är det klokt att använda konserveringsmedel, till exempel Atamon.


Blåbärssylt med kanel

1 l blåbär
2-3 dl socker
en kanelstång
Koka blåbären och sockret tillsammans med kanelstången i 15 min. Ta bort eventuellt skum, plocka bort kanelstången och häll upp sylten i rena burkar ända upp till kanten. Sätt på locket och låt sylten svalna. Förvara i kylskåp.

Några sylttips från Dan Sukker

• Välj råvaror av bästa kvalitet
• Sortera bort skadade eller angripna bär och frukter
• Var noga med hygienen
• Skumma noga! Skummet innehåller bakterier och mögelsvampar
• Fyll burkarna ända upp till kanten så att så lite luft som möjligt finns kvar
På deras hemsida kan man också skriva ut fina etiketter till syltburkarna.



Tips på smaksättningar


• Låt en kanelstång eller ett par stjärnanis koka med bären när du kokar sylt.
• Lägg i en liten bit färsk ingefära när du kokar rabarbersylt eller rabarbermarmelad.
• Hela eller hackade mandlar i sylten eller marmeladen gör den riktigt lyxig.

• Tillsätt ett par kvistar färsk timjan eller rosmarin när du kokar äpplemos eller äpplesylt. Det är även gott tillsammans med plommon.
• Ta vara på sommarens färska örter i inläggningen eller sylten. Tillsätt dem i slutet av syltkoket för att bevara smak och form.
• Lite lavendelblommor i jordgubbssylten blir jättegott.
• I en marmelad eller sylt av citrusfrukter passar det extra bra att tillsätta nötter eller mandlar. Russin tillför sötma och karaktär i en lite syrligare sylt.

• Det blir gott att blanda i 50-100 g riven mörk choklad i sylten.
• Ett par matskedar konjak eller whisky i sylten eller marmeladen gör den extra festlig. Calvados passar bra i äpplesylten eller äpplemarmeladen.
• Vin och vinäger ger en perfekt smakbrytning i sylt. En lite ljusare sylt får du med vitt vin eller vit vinäger, medan rött vin och röd vinäger ger en härlig, mörk sylt.

4 kommentarer:

Tack för alla fina tips! Pipen är en vacker fågel!

Ännu ett smaksättningstips; Santa Marias Kakao-Chilikrydda till jordgubbssylt! Testade det och balsamvinäger när jag kokade sylt igår, och det blev verkligen jättegott!

Intressant! Kul med nya smaksättningar tack för tipset.=)

Ja myggen är hemska i år, men blåbären är allt för tilltalande så man krigar mot myggen ändå=) Kul att fylla frysen med dom små blå, gott sen i vinter. Maximilian..vad är det? Min är en grönkindad parakit=) hjälp 6 näbbar! vilket kackel=)

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More