måndag 20 april 2009

Kyckling med lök och champinjons sås




Till min sambos stora förtjusning var använde jag både grädde,creme fraiche och matolja i det här receptet. Om det var upp till honom skulle vi nog använda grädde och creme fraiche i allt =) Jag håller inte alls med med om att maten blir godare bara för att man tillsätter fett i olika former, så som grädde, creme fraiche och smör. En skvätt grädde hit å dit ibland gör ingenting, det förhöjer som sagt smakerna, men det får inte bli för mycket och ta över.


Till kycklingen åt vi matvete, har ni inte redan provat dom små nyttiga så gör det! Matvete är vetekornet där det yttersta skalet har tagits bort så den nyttiga grodden är kvar. Kokar(sjuder) man matvete på låg värme i 12-15 minuter så får den ett härligt tuggmotstånd. Det liksom knäpper i munnen när man tuggar...lite som quinoa gör. Koka matveten med en kycklingbuljongtärning så smakar det ännu godare.
Du kan också använda det i bröddeg eller sallader.



livsmedelsverkets hemsida hittade jag följande information

NÄRINGSVÄRDE PER 100 G
Energi 321 kcal
Protein 9,4 g
Fett 2,2 g
Mättade fettsyror 0,2 g
Kolhydrater 64,8 g
Fibrer 12,5 g
C-vitamin 0 mg
Folat 64 mcg
Järn 6,4 mg
Zink 6,8 mg




För 2 pers:

en hel kyckling

1 dl vetemjöl (kan behövas mer mjöl)
1,5 msk salt
1 msk peppar

Såsen:
250g champinjoner
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 stor gul lök
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
kyckling fond 0,5 msk eller en halv buljongtärning
matolja för stekning






Skär upp kycklingen i lår,vingar och bröstfilé.
Blanda ihop mjöl, salt och peppar i en fryspåse och lägg i kycklingdelarna en och en, blanda om ordentligt i mjölet.
Hetta upp en stekpanna och häll i rejält med matolja eller annan olja som tål hög värme(använd inte olivolja då den är känslig för hög värme)
Lägg i kycklingdelarna i stekpannan och stek (på båda sidorna)tills kycklingen har fått en fin gyllenbrun färg.
När alla delar har fått en fin yta lägg över dom i en ugnsform och kör klart i ugnen i 50 minuter på 200 grader.

20 minuter innan kycklingen är klar skiva champinjoner, lök och vitlök. Fräs i matfett tills dom är mjuka. Sänk värmen och tillsätt grädden, creme fraichen och kyckling fonden (eller en halv buljongtärning)Om såsen blir för tjock späd med vatten eller mjölk. Smaka av och tillsätt peppar och salt om det behövs.
Servera med matvete, quinoa, ris eller vad du föredrar.

2 kommentarer:

Matvete innehåller många kolhydrater. Är det nyttigt? Kan du jmf smaken med ngt annat, så att man får en idé om hur det smakar.

Det är mättande och nyttigt. Smakar som ris ungefär.

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More