onsdag 25 mars 2009

Ciabatta med kycklingfilé och avocadoröra


Efter att ha läst Mats-Eric Nilssons bok Äkta vara har jag blivit mer medveten om allt matfusk.
Så jag gjorde mina egna ciabatta. Det tar lite tid med all jäsning, men det var det värt. Jag skulle gjort mindre, fler bröd dock. Dom här blev vääldigt stora. Men goda=)





Ciabatta

1,3 l vetemjöl special
1/2 l ljummet vatten
1 msk salt
1 msk olivolja samt extra olja till utbakningen
25 g jäst
1/2 msk socker


Häll vattnet i degblandaren eller matberedaren. Smula ned jästen och rör tills den löst sig i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser men spar 1 dl mjöl till utbakningen. Arbeta degen långsamt i 2 minuter därefter kraftigt i 8 minuter. Degen ska vara lös.

Klappa ut degen i en långpanna med höga kanter som först smorts med olivolja. Klappa in ytterligare olja ovanpå.

Täck degen med plastfilm för bästa jäseffekt och låt den jäsa i 1 timme.

Stjälp försiktigt upp degen på väl mjölat bakbord. Skär upp degen i 8-10 avlånga bitar. Lägg upp dem försiktigt på smorda plåtar med rejält mellanrum. Låt bröden jäsa ytterligare 2 timmar.

Grädda i 175 grader i 25 minuter.



Avocado röra:

2 avocado
1 dl creme fraiche
ett halvt paket feta ost
2 kycklingfiléer,delade


Stek kycklingfilén, krydda med grillkrydda.
Stek bacon knaprigt.
Gröp ur avocado och mosa dom tillsammans med fetaosten och creme fraiche.
Skär lök och tomat i ringar.
Bred ut avocadoröran på ena sidan av brödet, lägg på tomater,rödlök,kycklingfilé bitarna och bacon. Nam nam!

1 kommentarer:

Ciabata är ju så gott att göra själv. Mackan ser jättesmarrig ut.

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More